Skoči na glavno vsebino

V petek, 18. 11., smo vsi razredi OŠ Branik izvedli naravoslovni dan, v katerem smo obeležili dan slovenske hrane ter s tem povezane dejavnosti v okviru zdrave šole.

Dan smo pričeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ob tem smo poudarili pomen mleka in lokalno pridelane hrane. Vsa živila so bila nabavljena v goriški regiji: kruh v pekarni Vintola, maslo v mlekarni Planika, jabolka na kmetiji Smodin na Vogrskem, mleko nam je podaril gospod David Čebron z Brij, med pa so nam podarili braniški čebelarji: gospod Boris Birsa, gospod Radovan Birsa in gospod Marjan Čebron. Ob tem se za podarjeni med in mleko pridelovalcem iskreno zahvaljujemo.

Sledile so dejavnosti po razredih. Učenci od 1. do 5. razreda so spoznavali dejavnosti na kmetiji. Prvošolci reševali različne učne liste, poslušali kratko pravljico Kravica Liska, izdelali kravo iz papirja in iz reklamnega papirja izrezovali mlečne izdelke po skupinah in oblikovali plakat. Drugošolci so reševali učne liste, na katerih je bila predstavljena pot od mleka do mlečnega izdelka in izdelovali kravice iz kartonske embalaže, tretješolci so si ogledali izobraževalni video, izdelali opomnik v obliki kravice in se medpredmetno povezovali z angleščino, četrtošolci so pekli palačinke in jih nadevali z različnimi domačimi marmeladami, petošolci pa so  iz slame izdelovali kokoši in piščančka. Učenci 3., 4. in 5. razreda so prisluhnili g. Marku Furlanu iz izletniške kmetije Pri Mlinu, ki je odgovoril na številna vprašanja o delu na kmetiji.

Učence od 6. do 9. razreda je obiskala kineziologinja, jih poučila o pravilni drži in z njimi izvedla gibalne vaje, sledile so kulinarično obarvane dejavnosti: šestošolci so pripravljali zdrave slaščice, sedmošolci naravne sokove, osmošolci so kuhali kakijevo marmelado in spekli kruh s semeni, devetošolci so pripravljali zdrave namaze. Zahvaljujemo se upokojenima sodelavkama, gospema Katji in Nadji ter naši kuharici, gospe Klavdiji za pomoč pri pripravi jedi.

Naravoslovni dan smo zaključili z degustacijo pripravljenih jedi in napitkov pod devetletko.

GALERIJA

Dostopnost