Skoči na glavno vsebino

VPLIV ZASLONOV NA MOŽGANE OTROK

Prispevek: Starši, to se dogaja z možgani vaših otrok, ko gledajo v zaslon, objavila Daša Mavrič (VIR)

Nemir, slaba pozornost, nezmožnost vzpostavljanja očesnega stika, slabe komunikacijske veščine … To je le nekaj posledic uporabe zaslonov pri majhnih otrocih.

 
Fotografija: Otroci, ki so v zgodnjem obdobju preveč pred zasloni, imajo dokazano slabše rezultate na razvojnih testih in več težav kasneje v šoli. Foto: Shutterstock

Otroci, ki so v zgodnjem obdobju preveč pred zasloni, imajo dokazano slabše rezultate na razvojnih testih in več težav kasneje v šoli. Foto: Shutterstock

 
Še močno pod vtisi, kar sem doživela pred dnevi, sva s kolegico razglabljali, kako je ob vsem pisanju, ozaveščanju in opozarjanju to sploh še mogoče oziroma celo vedno pogosteje. To, da vse večkrat vidimo izredno majhne otroke, ki jih starši umirijo tako, da jim pred nos pomolijo telefon.

Kar stisne me, ko se spomnim na dobro leto staro deklico, ki je močno jokala, ker so s starši zapustili igrišče in se usedli v restavracijo. Kričanje, upiranje, stiska. Mama pa je ves čas, ne da bi punčko prijela za roko, jo stisnila, kakorkoli potolažila, samo ponavljala stavek: “Boš dobila risanko, boš dobila risanko.” In ko so se usedli za mizo, je punčka v sekundi utihnila. Na mizi je bil na kozarcu že naslonjen telefon.

Ja, znan prizor, boste rekli. Vse pogosteje pri nas, v tujini pa že stalnica. Kaj ni žalostno? Ob vsem opozarjanju zdravnikov, pediatrov, pedopsihiatrov, nevroznanstvenikov se zdi, da vse z dokazi utemeljene ugotovitve, kam takšno početje vodi, ne zaležejo.

Do 2. leta nič zaslonov

Smernice, ki jih je Sekcija za primarno pediatrijo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in organizacijama Logout in Safe.si pripravila kot vodilo in pomoč staršem, priporočajo, da otroci do 2. leta sploh niso izpostavljeni zaslonom, ob tem pa poudarjajo, naj starši zaslonov ne uporabljajo za pomirjanje, uspavanje ali preusmeritev pozornosti, recimo pri privajanju na kahlico, umivanju zob, hranjenju.

V tem obdobju otroci najbolj opazujejo starše, zato strokovnjaki poudarjajo, da ne uporabljajte naprav, ko ste z njim; predvsem med dojenjem, hranjenjem in uspavanjem. Otrok potrebuje vašo polno pozornost in čim več stika iz oči v oči. Skupaj z otrokom glejte slikanice, prepevajte, se igrajte, ustvarjajte. In še kako pomembno, otroku berite.

“Pri teh otrocih se opazi, da so zelo nemirni, imajo zelo kratkotrajno pozornost, begajo, redkeje vzpostavljajo očesni stik, imajo primanjkljaj na področju komunikacije in socializacije. Večkrat nato ugotovimo, da je tak otrok že od malega prekomerno izpostavljen zaslonom,” je ob objavi smernic pojasnil pediater Denis Baš, predsednik Sekcije za primarno pediatrijo.

Posledice so, da imajo otroci, ki so v zgodnjem obdobju preveč pred zasloni, tudi dokazano slabše rezultate na razvojnih testih in več težav kasneje, v šolskem obdobju, je še dejal Denis Baš, dr. med., spec. pediatrije.

Kot pišejo na portalu Healthychildren.org, ki je podprta s strani ameriških pediatrov, imajo otroci, ki so pred 18 mesecem izpostavljeni zaslonom poleg vsega zgoraj naštetega tudi probleme s spanjem ter spominom.

Poudarjajo, da je že samo prižgana televizija, tudi če je nihče ne gleda, dovolj, da pri otroku zamaknemo jezikovni razvoj oziroma napredek. “Običajno starši, ko smo v družbi otroka, izgovorimo 940 besed na uro. S televizijo ta številka pade za 770 besed! Manj besed pomeni manj učenja,” piše pediater David L. Hill na omenjenem portalu.

Hill pojasnjuje tudi, kako so zasloni krivi za izgubljanje otrokove pozornosti, ki se nato kaže okoli sedmega leta. “Video vsebine so narejene tako, da se nenehno spreminjajo, se ves čas izredno zanimive in skorajda nikoli otroka ne prisilijo k soočenju z dolgčasom.”

Gradijo se temelji

“Otroški možgani v zgodnjem obdobju zelo intenzivno razvijajo, postavljajo se temelji njihovega delovanja na intelektualnem kot tudi na psihosocialnem področju,” pravi pediatrinja dr. Anja Radšel, ki je prav tako sodelovala pri postavljanju omenjenih smernic in so v celoti objavljene na strani NIJZ.

V prvem letu naj starši naklonijo otroku čim več polne pozornosti, vzpostavljajo z njim očesni stik, mu prigovarjajo, pojejo, berejo, se odzivajo na njegove občutke in se z njim igrajo. Tako lahko najbolje spodbujajo njegov intelektualni, čustveni in socialni razvoj, razvoj komunikacije, govora in jezika ter krepijo njegovo varno navezanost, pišejo slovenski pediatri v smernicah za starše.

Očesni stik z dojenčkom je izrednega pomena. Foto: Shutterstock

Očesni stik z dojenčkom je izrednega pomena. Foto: Shutterstock

 
Po prvem letu pediatri priporočajo spodbujanje k igri, branje iz knjig, ples, petje in tudi prosto igre ter telesno aktivnost na prostem, poslušanje radijskih iger, pravljic. Pediatri poudarjajo, da skupno branje ni le branje, temveč ustvarja odnos, komunikacijo, varno, prijetno okolje.

Kasneje le pod nadzorom

Po drugem letu pediatri poudarjajo, da otroci uporabljajo zaslone skupaj s starši, ta čas pa naj bo namenjen predvsem družabnim stikom (recimo videoklic) ali pa izobraževalnim vsebinam, o katerih se starši in otroci tudi pogovarjajo. Čas naj bo omejen le do ene ure, ves čas pa ste pred zaslonom skupaj z otrokom tudi vi.

Še ena napaka, ki jo številni starši verjetno povsem nevede zagrešijo, je nagrajevanje oziroma kaznovanje z zasloni. Pediatri odsvetujejo povezovanje uporabe zaslonov z določenim nagrajevanjem oziroma kaznovanjem.

Prav tako odsvetujejo uporabo zaslonov za pomirjanje, uspavanje in preusmeritev pozornosti ob stiskah. Takšna dejanja otrok namreč ne naučijo, kako se soočiti s stisko, kako premagati problem in lahko kasneje vodi v resne težave, ko zaslona ne bo imel ob sebi. Ali pa, ko tudi ta ne bo dovolj. S čim se bo pomiril takrat? Sama pomislim na najslabši scenarij.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Dan slovenske hrane, ki je bil uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije, in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, se vsako leto izvaja tretji petek v mesecu novembru. Letos bo obeleževanje potekalo v petek, 17. novembra.

Tudi letos bomo na ta dan na naši šoli in v vrtcu pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk in obeležili dan slovenske hrane. Dan slovenske hrane smo razširili na teden slovenske hrane. Učenci in otroci v vrtcu ta teden uživajo tradicionalne slovenske jedi, trudimo se, da so na jedilniku skoraj vsa živila slovenskega porekla.

Zbiranje odpadnega papirja

Obveščamo vas, da bo

ZBIRANJE ODPADNEGA PAPIRJA

v skupni akciji vrtca in šole potekalo

od torka, 12. 9. do petka, 15. 9. 2023.

 

Kontejner bo na parkirišču vrtca/šole. Zbrana sredstva bomo nakazali v šolski/vrtčevski sklad.

Vabljeni k sodelovanju!

DODATNE INFORMACIJE O DOGODKU

Zaradi slabe popoldanske vremenske napovedi smo se organizatorji Dežele prijateljev odločili, da bo težko pričakovani dogodek to soboto, 10. junija, med 10. in 16. uro. V Novi Gorici bo tako po letu dni spet potekalo druženje pod klobukom prijateljstva. V deželi prijateljev si bosta roko podala Festival za ljubitelje živali in Robin HUD festival.

Festival za ljubitelje živali

Na Žurnalovem festivalu za ljubitelje živali boste znova spoznali živalski svet, videli boste številne živali in se podali na lov na zaklad s super nagradami. Na osrednjem prizorišču boste videli pravi konjski šov, številne pasme, prezentacijo obrambnega psa in tudi tekmo v odpoklicu ter prvo prijateljsko hoopers tekmo v Sloveniji. 

Obiskale nas bodo koze, ovce, želve, alpake, številni konji, kuščarji, kače, insekti, glodavci, male in velike ptice, mačke in še in še. Pogovarjali se boste lahko z gasilci, s policisti in številnimi okoljevarstveniki. Čakajo vas tudi edinstvene delavnice, kot so delavnica z bobrom, zvermi, izdelovali boste hotele za žuželke, se udeležili fotografske delavnice z Mano, izdelali repelente proti komarjem, jahali konje in se v večernih urah zapeljali s kočijo, skakali boste po dobrodelnem napihljivem gradu, privoščili si boste tudi kakšno malenkost na dobrodelni stojnici osnovne šole. Ne pozabite niti na fotografiranje na rdeči preprogi!

Tako kot v lanskem letu bo žurnalov Festival za ljubitelje živali pred Občinsko palačo na Trgu Edvarda Kardelja 1 v Novi Gorici in znotraj Občinske palače, letos pa smo mu dodali še park ob glavni Avtobusni postaji Nova Gorica. Bistvo dobrodelnega festivala je, da otroci že v otroštvu spoznajo, kako pomembno je odgovorno skrbeti za živali. 

Robin HUD festival

Robinov festival bo tudi letos postregel s pravljičnimi deželami, v katerih se bodo otroci potopili v svet domišljije in čarobnosti, svet, kjer so koraki lahkotnejši.

In ker je pesem tista, ki združuje in navdihuje, bo letošnji festival postregel z bogato bero najrazličnejših ljubiteljev petja pod in na odru.

V sklopu uradnega odprtja festivala nam bodo zapeli učenci OŠ Milojke Štrukelj iz Nove Gorice, združeni v otroški pevski zbor Ledine, ki združuje več kot 80 učencev prve triade. Brez Cici himne ne bo šlo, peli pa bodo tudi o prijateljstvu in sreči. Takoj za njimi bo na odru stal Challe Sale, ki bo prisotne na koncertu v Borovem gozdičku povabil na meet&greet pred Občinsko palačo.

Po animirani otroški predstavi Čarovniška abeceda bodo oder zavzeli mladi talenti, osnovnošolski učenci, ki se nam bodo pridružili z različnimi popevkami in pričarali pravo festivalsko vzdušje. Na tokratnem festivalu v sklopu otvoritvene slovesnosti se nam bo predstavilo tudi Plesno športno društvo Duo kamikazete.

Na dogodku bomo tudi dobrodelni. Pahorjeva katrca gre na svojo naslednjo dobrodelno pot. Od občine do občine. Od župana do župana. Od srca do srca. Za Urbana. Za tetraplegike. Za otroke. In odrasle. Za Slovenijo. V svoji tretji dobrodelni akciji bo obiskala tudi naš festival. Z nami bodo lastnik katrce, mama Urbana in mali Urban. Imeli bomo knjigo podpisov, kamor se boste lahko podpisali in z donacijo podprli Urbana.

Ob glasbi, dobrodelnosti in pozitivnem vajbu bomo prijateljstvo še bolj utrdili, kajne? V poletje pa odšli polni lepih spominov in dogodivščin, ki jih družno ponujata Festival za ljubitelje živali in Robin HUD festival ob podpori Mestne občine Nova Gorica.

Dežela prijateljev 2023 – zemljevid in program

Dostopnost