Skoči na glavno vsebino

Za starše

Na tej spletni strani objavljamo prispevke in povezave do zanimivih člankov, spletnih strani, dogodkov in delavnic. Stran je namenjena staršem, ki iščejo dodatne informacije s področja vzgoje, komunikacije, dobrega počutja, itd.

Uporabne spletne strani

Safe.si

ČASORIS

neodvisen.tv

#to sem jaz

Mladinski center

Prispevki

ODDAJA O VZGOJI OTROK

Spoštovani,

vabimo vas k ogledu oddaje V POPLAVI VZGOJNIH NESMISLOV
, ki bo potekala v ponedeljek, 15. maj, ob 20.00 na Neodvisen.TV*. Gospod Bojan Kodelja se bo v oddaji dotaknil pereče teme današnje družbe – vzgoja otrok:

Različne vzgojne metode, ki begajo starše, učitelje in otroke same.
Naj o vzgoji govorimo kot o avtoritarni, permisivni, sočutni …?
Odgovornost, delovne navade in posledice otrokovih dejanj in vedenja.

Gosta, antropologinja dr. Vesna Vuk Godina in klinični psiholog dr. Aleksander Zadel, bosta v živo odgovarjala na vprašanja gledalcev.

*Ogled oddaje je mogoč na www.neodvisen.tv in na aplikaciji Neodvisen.TV (pametni telefoni in tablice – iOS in Android- ter televizije z Android operacijskim sistemom) ter na našem Facebook profilu Neodvisen.si.

Neodvisen_TV_Predstavitev_Oddaje_03_V_POPLAVI_VZGOJNIH_NESMISLOV

ODDAJA O NASILJU

Spoštovani starši,

na Neodvisen.TV so pripravili tematsko oddajo o NASILJU, ki se v različnih oblikah pojavlja vse pogosteje. Oddaja je namenjena predvsem mladostnikom. Posnetek oddaje je dostopen na voljo na neodvisen.tv pod  zavihkom “Za šole”.

Učenci si bodo jutri pri razredni uri skupaj z razredniki ogledali oddajo. K ogledu ste lepo vabljeni tudi starši. Priporočamo, da se po ogledu z otroki o vsebini oddaje tudi pogovorite.

OTROCI IN MLADOSTNIKI V KREMPLJIH VIRTUALNE RESNIČNOSTI

Otroci in mladostniki v krempljih virtualne resničnosti

V četrtek, 30. 3. 2023, ob 18.00 bo v Kulturnem domu Nova Gorica potekala projekcija video-filma Razvoj otrok v poplavi risank in videoiger ter pogovor z antropologinjo dr. Vesno V. Godina in terapevtom Miho Kramlijem. Z gostoma se bo pogovarjal Bojan Kodelja, vodja projekta Neodvisen.si, ki je leta 2007 prvič izpeljal kampanjo za ozaveščanje posameznika in družbe o pasteh zasvojenosti.

Na zadnjem srečanju letošnjega pogovornega cikla Potohodci. si bomo najprej ogledali video-film – antropološki pregled v prostor virtualne resničnosti Razvoj otrok v poplavi risank in videoiger (Neodvisen.si, 2022). Dojemanje sveta, oblikovanje vrednot in socializacija otrok so namreč močno povezani z gledanjem v ekrane oz. tisto, kar le-ti prikazujejo. O tem kako risanke in druge virtualne vsebine vplivajo na otroka in kaj to pomeni za njegov razvoj bo moderator Bojan Kodelja spregovoril z antropologinjo dr. Vesno Vuk Godina in terapevtom Miho Kramlijem.

Problematiko neosveščenih otrok in mladostnikov na področju virtualne resničnosti bomo osvetlili tudi s pomočjo osnovnih, a plastičnih definicij zasvojenosti. O njej namreč ne smemo molčati! Hitrost reševanja je odvisna tudi od tega, kako hitro zasvojenost priznamo, kako hitro prepoznamo nevarnosti in ob tem ostanemo neodvisni. Bojan Kodelja dodaja: “Zasvojenost nastane tedaj, ko je v našem življenju nečesa premalo in se zato pojavi nekaj drugega, nekaj, kar napolni izpraznjeni prostor. S tem se poruši tudi razmerje med osebo in okoljem, v katerem biva. In o tem si prizadevamo podučiti, s tem znanjem prebuditi sodobnega človeka.“

VIR: https://kulturnidom-ng.si/events/otroci-in-mladostniki-v-krempljih-virtualne-resnicnosti/

Več informacij je na voljo na spletni strani Kulturnega doma Nova Gorica

ZASVOJENOST

ELEKTRONSKI SIGARETI

Kaj so elektronski cigareti in zakaj so le ti zdravju škodljivi, si lahko ogledate v posnetku izobraževanja in preberete na spletni strani #to sem jaz:

Oba prispevka sta napisana v mladostniku prijaznem jeziku, tako da si ju lahko ogledate skupaj z njimi.

Odstotki uporabnikov med mladostniki

DIGITALNA ZASVOJENOST

Center pomoči pri prekomerni uporabi interneta – LOGOUT

 Britanska dokumentarna oddaja »Temna stran pametnih telefonov«

Dostopnost