Skoči na glavno vsebino

Predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Simon Rosič ter Andrejka Prijon, regijska koordinatorka za duševno zdravje NIJZ OE Nova Gorica bosta v sredo 5.4.2023 ob 18.00 uri v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica izvedla predavanje na temo “Nevarnosti spleta in družbenih omrežij z vplivom na duševno zdravje” in sicer v sklopu Festivala zdravja 2023 – Zdravje za vse, ki ob svetovnem dnevu zdravja in 75-letnici Svetovne zdravstvene organizacije poteka na različnih lokacijah po mestu Nova Gorica od 2. do 7. aprila 2023. Dotično predavanje je plod sodelovanja med Društvom za zdravje srca in ožilja, Podružnica za Severno Primorsko, Policijsko upravo Nova Gorica in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, OE Nova Gorica.

Slušateljem bodo predočeni konkretni primeri iz prakse ter podani nasveti, kako se zavarovati pred tovrstnimi zlorabami s ciljem varne rabe interneta in družbenih omrežij. Živimo namreč v obdobju, ko so naša življenja prepletena s spletom, s pomočjo katerega delamo, se izobražujemo, komuniciramo drug z drugim, pri čemer uporabljamo različne aplikacije in programe. Tako kot v fizičnem okolju, tudi v virtualnem okolju obstajajo določene nevarnosti, zato moramo tudi na spletu poskrbeti za svojo varnost.
Nevarnosti pri uporabi interneta so se namreč pojavile z novimi tehnologijami, ki so omogočile velike spremembe pri komuniciranju in nasploh v vsakodnevnem življenju. Tarča napadalcev (hekerjev, goljufov, pošiljateljev nezaželenih elektronskih sporočil idr.) so postali naši osebni in poslovni podatki ter različna varnostna gesla, z zlorabo katerih lahko storilci povzročijo veliko škodo.

Gre za predavanje, ki je nujno v smislu ozaveščanja, tudi s preventivnega vidika glede preprečevanja pred nevarnostmi oz. pastmi, ki pretijo s spleta. Hkrati gre za dobro izhodišče in podlago za razširitev teme še na psihosocoialne vzroke za tvegano rabo e-medijev, možne zdravstvene posledice takšnega tveganega vedenja in potrebne preventivne vsebine za preprečevanje tovrstnih odklonov. Prepričani smo, da je na tem področju potrebna multidisciplinarna in medsektorska povezava institucij in programov z namenom doseči dovolj velik korektivni in preventivni učinek.

Vljudno vabljeni!

Dostopnost