Skoči na glavno vsebino

SREČANJE V POBRATENEM ZAGRAJU

Tudi letos smo se odzvali vabilu občine Zagraj in tamkajšnje osnovne šole ter jih  v torek, 21. 11. 2023 obiskali. Toplemu sprejemu in dobrodošlici predstavnikov občine ter šole je sledil kulturni program. Petošolci iz Zagraja so nas nam z besedo, gibom in simboličnimi darili orisali pomen in vrednost medsebojnega povezovanja ter prijateljstva, mi pa smo jih razveselili z glasbenima točkama ter jim prav tako izročili lastnoročno izdelana darilca. V nadaljevanju smo družno spoznavali vlogo mirovnikov in iz lesa izdelali vsak svoj leseni kipec.

Prijetno druženje smo sklenili v športnem duhu – s skupnimi igrami na igrišču, v katerih smo se še bolj sprostili, spoznavali in spletali prijateljstva.  Vrnili smo se veselo razpoloženi, predvsem pa bogatejši za dragoceno izkušnjo.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

TEDEN DEJAVNOSTI

Zdrav duh v zdravem telesu in še pridne roke povrh. Tako nekako bi lahko strnili dogajanje v tem tednu na OŠ Branik. Da je povezljivost vsebin in dejavnosti v vseh smereh bila dobra in zaželena, so potrdili učenci, ki so v tem tednu pri vseh dejavnostih z veseljem sodelovali. Tako so en dan v tednu imeli prijeten pohod po okoliških naseljih (npr. v ponedeljek so učenci 5. in 8. razreda skupaj odšli na Preserje in Brje, v torek 4., 6. in 9. …). Tekom tedna so učenci imeli različne dejavnosti. Ker otroci odraščajo in se srečujejo z različnimi razvojnimi izzivi, pa tudi s stiskami, so strokovne delavke ZD Nova Gorica z različnimi delavnicami učencem predstavile postopke oživljanja, jih seznanile z nevarnostmi uporabe energijskih pijač, o tehnikah sproščanja ter o odraščanju ipd. Ena poglavitnih idej tedna dejavnosti je sodelovalno okolje in spodbujanje empatije. Da učenci slišijo o teh temah tudi iz drugih ust, je MC Nova Gorica pripravil delavnice in socialne igre na teme medsebojnih povezanosti, primerni komunikaciji itd. Pereča problematika mladih je uporaba elektronskih cigaret in cigaret. Uporaba t. i. uparjevalnikov je v porastu med mladimi in najbolj ranljiva skupina so učenci, ki se še ne zavedajo nevarnosti pri uporabi, zato so učencem te predstavili delavci zavoda NoExcuse. Da bo izbira poklica oz. nadaljnjega izobraževanja za zaključne razrede lažja, pa so z delavnicami in predavanjem poskrbeli strokovni delavci Ljudske univerze Nova Gorica. Učenci prvega triletja pa so se med tem tudi računalniško opismenjevali.

Zagotovo je bila češnja na torti izvedba četrtkovih delavnic. Učitelji, lokalni obrtniki in entuziasti smo jih skupno pripravili že tretjič. Učencem zelo ustreza takšno medgeneracijsko sodelovanje, saj se učijo drugi od drugih. Na posamezni delavnici je bil vsaj en učenec iz vsakega razreda, tako da so se lahko »mlajši« zgledovali po »starejših«. Različnih delavnic smo imeli kar enajst. Od izdelave »punčk« z go. Marinko Colja, peke piškotov z go. Branko Čehovin in g. Markom Martelancem, izdelkov iz voska z gospodom Borisom Birso do izdelave adventnih venčkov z gospo Tjašo Furlan. Izdelovali so tudi čudovite izdelke iz gline z go. Dragico Vidmar, mazila z go. Ingrid Tadič Markočič in Andrejo Mezinec ter sušili sadje in izdelali domače čaje z go. Nevenko Rojc. Braniška dolina je med drugim znana po izjemnih lesarskih mojstrih. Pod budnim očesom le-teh, so učenci izdelovali pručke v delavnici gospoda Igorja Birse, okrasnih lesene smrečice z g. Matjažem Klanjškom in kocke Soma z g. Blažem Ukmarjem. Učenci so tako pridobili vpogled v pomen sodelovanja in se zavzeto preizkusili v različnih veščinah. Rdeča nit dneva (in v različnih merah celega tedna) so bile ročne spretnost, trajnost, recikliranje, estetika. Učenci so namreč uporabljali pretežno materiale in surovine iz lokalnega okolja. Povemo vam tudi skrivnost: izdelke boste lahko videli – in si jih zaželeli, na tradicionalnem bazarju 30. 11. 2023.

Teden smo zaključili s petkovim tradicionalnim zajtrkom, ki smo ponesli na višji nivo. Čez dan so imeli učenci namreč delavnice izdelovanja zdravih, pretežno lokalnih dobrot. Čez dan smo izdelovali različne namaze, palačinke, domač kruh z zelišči, izdelovali sokove, pekli pito itd. Pri tem so nam znova prijazno pomagale in svetovale gospe: Branka Čehovin, Nevenka Rojc in Dragica Vidmar. Dan smo zaključili z medrazrednimi degustacijami. Bilo je zelo okusno in predvsem zdravo. Še več, v bistvu je kuhinja čez cel teden kuhala tradicionalne slovensko hrano – vsa kosila so vsebovala tradicionalne primorske jedi. Odlično!

Učenci so tako čez pretekli teden prikazovali primer dobre prakse medgeneracijskega sodelovanja. S svojo srčnostjo in delovno vnemo so dokaz, da pri nas omenjene vrednote niso le fraze na plakatih, ampak jih živimo vsak dan.

ŠOLA V NARAVI

ČETRTI DAN

Zakorakali smo v zadnji dan. Vreme nam je danes naklonjeno, zato smo jo mahnili v gozd.

Tu je potekala prava šola preživetja v naravi s pridobivanjem taborniških veščin. Iz vrvi, šotorskega platna in vsega, kar ponuja narava, smo izdelali bivak ter ga opremili z vsem pripadajočim – kuriščem, zastavo, ograjo… Naloga je zahtevala od nas veliko sodelovanja, iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Učitelji so pohvalili naše mojstrovine in tudi sami smo bili nanje ponosni.

Popoldne pa skok na bazen in še poslednje priprave pred petkovo bitko za plavalna priznanja.

Tako se naša petdnevna dogodivščina počasi izteka. Misli že bežijo domov in po večerji nas čaka najslajše opravilo – pripravljanje prtljage. Potem pa še, kar zadnjemu večeru definitivno pritiče, skupna zabava z našimi sostanovalci iz OŠ Dušana Bordona iz Semedele.

Starši, jutri nas pričakujte okrog 14.30 na šolskem parkirišču.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

TRETJI DAN

Zjutraj nam je še ponagajal dež, a se je kmalu poslovil. Zaradi mokrih tal, žal, tudi danes nismo mogli v naravo, kar pa ni pokvarilo pozitivnega vzdušja in prešernega razpoloženja.

Dopoldan, kot vsak dan, obvezna smer – bazen. Pri plavanju smo iz ure v uro boljši, poguma in energije imamo še dovolj, spodbujamo se med seboj ter se veselimo lastnega napredka in napredka sošolcev.

Popoldan je mineval v znamenju likovnega ustvarjanja. Prepustili smo se domišljiji in ročnim spretnostim ter iz odpadne embalaže s skupnimi močmi izdelali prikupnega »Smetka«.

Nato smo se preizkusili v oblikovanju fotozgodbe. Vklopili smo male sive celice, zagrizeno iskali ideje, izbrali najizvirnejšo, potem pa se zakopali v skupinsko risanje. Odlično nam je šlo.

Zvečer je prinesel obilico sprostitve in zabave. V naši »kamri« smo se zleknili v sedalne vreče, počivali in uživali ob ogledu filma.

Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

DRUGI DAN

Cerkno je bilo zjutraj odeto v meglo in sivino oblakov, ki niso obetali dobrega. Zaskrbljeno smo pogledovali v nebo in ugibali, ali nam bo dež prizanesel. A to se ni zgodilo, zato smo morali pozabiti na pričakovano gozdno pustolovščino ter dopoldan preživeti v domu.

Najprej smo se spoprijeli s skupinskimi sodelovalnimi izzivi, med drugim s tekom celotne skupine na enem paru smuči. Ja, prav ste prebrali, seveda ne zunaj, ampak v najljubšem prostoru – domski »kamri«. Z usklajenim delovanjem vseh članov skupine smo bili nalogi po nekaj poskusih kos ter poželi pohvale. Nato smo se preizkusili v vlogi gradbenikov – iz lesenih deščic smo gradili mostove in stolpe. In že je zadišalo po kosilu.

Popoldne smo odhiteli novim plavalnim podvigom naproti. Pod taktirko učiteljev Marka in Roka pridno vadimo in pilimo plavalne tehnike in ker se zelo trudimo, ostane nekaj časa tudi za igre v vodi, namakanje v džakuziju in nam najljubše opravilo – skakanje v vodo.

Večer je prinesel srečanje s cerkljansko kulturno dediščino v prostorih društva »Laufarija«.  Tam smo spoznali vseh 25 likov cerkljanskih laufarjev in si napasli oči ter nahranili domišljijo ob njihovih izvirnih kostumih in maskah, ki so v nas zbudile pravi vihar navdušenja in radovednosti. Le to nam je potešil gospod Miha, ki je neumorno odgovarjal na številna vprašanja. Razigrani in nagajivi kot laufarji, smo se vračali v dom.

In torek že jemlje slovo, prav tako naše moči. V objemu lepih doživetij tonemo v spanec.

Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

PRVI DAN

Vožnja z avtobusom je ob petju in klepetu minila kot bi mignil in že nas je pozdravilo malce oblačno Cerkno. A kmalu se nam je nasmehnilo prijetno jesensko sonce in nas spremljalo ves dan.

Po namestitvi v sobah in kosilu smo se židane volje, vedoželjni in polni pričakovanj odpravili na bazen. Učitelji so najprej preverili naše plavalno znanje, nato pa nas razdelili v skupine, v katerih smo že zavzeto nabirali plavalne izkušnje. Na začasno domovanje smo se hitro privadili, v njem se odlično znajdemo in domače počutimo.

Popoldan je minil v raziskovalnem duhu. V  skupinah smo morali s pomočjo fotografij poiskati cerkljanske kulturne znamenitosti. Sodelovanje v skupini, natančno branje navodil, predvsem pa budno opazovanje okolice – vse to zmoremo, zato smo brez težav odkrili manj skrite, pa tudi skrite bisere tega kraja.

Ko se je spustil mrak, pa poslastica dneva – sprehod z lučkami, ki smo se ga nepopisno veselili. Povzpeli smo se na vzpetino Brdce, od koder smo se naužili nočnega pogleda na Cerkno, kopajoče se v lučkah. Učiteljica Simona nas je navdušila in nam potešila domišljijo z legendo o nesrečni graščakovi hčeri.

Po vrnitvi se je iz sob še nekaj časa razlegal živahen klepet, kramljanje, smeh in obujanje dogodivščin.  A spričo napornega dne nas je kmalu premagala utrujenost in obiskal striček spanec.

Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

EKSKURZIJA

V torek, 10. 10. 2023, so se učenci predmetne stopnje odpravili na dve ekskurziji.

Šesto- in sedmošolci so se odpravili na Gorenjsko, kjer so si najprej ogledali Čebelarski muzej Radovljica. V muzeju so si lahko ogledali razvoj čebele, predstavili so jim čebelnjake, panjske končnice, pa tudi, da so v 18. in 19. stoletju trgovali s kranjskimi čebelami, ki so potovale prav na vse konce sveta, od Avstralije, Japonske, do Južne Amerike, Kanade, po pošti, z vlakom, ladjami. Sledil je sprehod skozi Radovljico, nato pa so se odpravili proti domačiji Frana Saleškega Finžgarja, kjer so pisatelja podrobneje spoznali.

Osmo- in devetošolci pa so se odpravili v Škocjanske jame in Pivko. Najprej so si ogledali Škocjanske jame, nato so se z avtobusom odpravili na ogled parka vojaške zgodovine Pivka. Tam so si učenci lahko ogledali številne razstavne eksponate in se povzpeli v podmornico. Pri organizaciji ekskurzije so sodelovali člani Zveze policijskih veteranskih društev Sever severne Primorske.

Utrinke z ekskurzije si poglejte v Galeriji.

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI IN EVROPSKI TEDEN ŠPORTA

V okviru Evropskega tedna mobilnosti in evropskega tedna športa 2023 so se naši učenci udejstvovali v različnih aktivnostih. Vsi učenci naše šole so se razgibali v 10 minutnem aktivnem odmoru ob Evropskem tednu športa. Vaje so bile zelo zabavne in zanimive in verjamemo, da jih bomo uporabili še kdaj.

Učenci od šestega do devetega razreda so imeli v tednu športa poseben izziv, saj so tekmovali v pretečenih krogih teka. Zmagovalci so bili učenci 6. razreda! Čestitke vsem za borbenost in vztrajnost in dokaz, da ekipni duh šteje!

Učenci, ki so pri izbirnem predmetu Šport za zdravje so se preizkusili v balinanju. Hvala Športnemu društvu Branik za zanimiv popoldan.

Za zaključek pa smo se udeležili še Goriškega festivala športa, kjer smo se preizkusili v različnih športnih panogah ter tekmovali v šolskem krosu. Med učenci šestih razredov si je 1. mesto pritekel Rene Silajdžič, njegov sošolec pa 2. mesto.

 

Prihajajoči dogodki

Dostopnost