Skoči na glavno vsebino

Naša psihologinja Maja Pahor obvešča…

POMLADNE KNJIŽNE UGANKE

V spomladanskem sklopu knjižnih ugank smo pozornost namenili dvema stvarema, in sicer spomladanskim prazničnim dnem in delom Ivana Tavčarja. Učenci 2.-4. razreda so v knjigi Slovenski prazniki – prepodimo zimo spoznali tri praznične dni:...

Cene vrtcev

Spoštovani, obveščamo vas, da je bil 23. 2. 2023 sprejet nov Sklep o določitvi cen programov v javnih vrtcih v Mestni občini Nova Gorica. SKLEP se nahaja v dokumentih. Lep pozdrav.

Starejše objave

MOBILNE ZAPORE

Pozdravljeni,

obveščamo vas, da bo v četrtek, 23. 3. 2023, potekala kolesarska dirka tudi na krožni trasi Selo – Preserje – Branik – Dornberk. Zaradi tekme bo promet na območju Branika urejen z mobilno zaporo. Organizatorji sporočajo, da bodo zapore približno 10 min in bodo potekale po naslednjem SPOREDU.

OŠ Branik

OTROCI IN MLADOSTNIKI V KREMPLJIH VIRTUALNE RESNIČNOSTI

Otroci in mladostniki v krempljih virtualne resničnosti

V četrtek, 30. 3. 2023, ob 18.00 bo v Kulturnem domu Nova Gorica potekala projekcija video-filma Razvoj otrok v poplavi risank in videoiger ter pogovor z antropologinjo dr. Vesno V. Godina in terapevtom Miho Kramlijem. Z gostoma se bo pogovarjal Bojan Kodelja, vodja projekta Neodvisen.si, ki je leta 2007 prvič izpeljal kampanjo za ozaveščanje posameznika in družbe o pasteh zasvojenosti.

Na zadnjem srečanju letošnjega pogovornega cikla Potohodci. si bomo najprej ogledali video-film – antropološki pregled v prostor virtualne resničnosti Razvoj otrok v poplavi risank in videoiger (Neodvisen.si, 2022). Dojemanje sveta, oblikovanje vrednot in socializacija otrok so namreč močno povezani z gledanjem v ekrane oz. tisto, kar le-ti prikazujejo. O tem kako risanke in druge virtualne vsebine vplivajo na otroka in kaj to pomeni za njegov razvoj bo moderator Bojan Kodelja spregovoril z antropologinjo dr. Vesno Vuk Godina in terapevtom Miho Kramlijem.

Problematiko neosveščenih otrok in mladostnikov na področju virtualne resničnosti bomo osvetlili tudi s pomočjo osnovnih, a plastičnih definicij zasvojenosti. O njej namreč ne smemo molčati! Hitrost reševanja je odvisna tudi od tega, kako hitro zasvojenost priznamo, kako hitro prepoznamo nevarnosti in ob tem ostanemo neodvisni. Bojan Kodelja dodaja: “Zasvojenost nastane tedaj, ko je v našem življenju nečesa premalo in se zato pojavi nekaj drugega, nekaj, kar napolni izpraznjeni prostor. S tem se poruši tudi razmerje med osebo in okoljem, v katerem biva. In o tem si prizadevamo podučiti, s tem znanjem prebuditi sodobnega človeka.“

VIR: https://kulturnidom-ng.si/events/otroci-in-mladostniki-v-krempljih-virtualne-resnicnosti/

Več informacij je na voljo na spletni strani Kulturnega doma Nova Gorica

ZASVOJENOST

ELEKTRONSKI SIGARETI

Kaj so elektronski cigareti in zakaj so le ti zdravju škodljivi, si lahko ogledate v posnetku izobraževanja in preberete na spletni strani #to sem jaz:

Oba prispevka sta napisana v mladostniku prijaznem jeziku, tako da si ju lahko ogledate skupaj z njimi.

Odstotki uporabnikov med mladostniki

DIGITALNA ZASVOJENOST

Center pomoči pri prekomerni uporabi interneta – LOGOUT

 Britanska dokumentarna oddaja »Temna stran pametnih telefonov«

DAN ODPRTIH VRAT

Vabimo vas na

DAN ODPRTIH VRAT v VRTEC “RASTJA” BRANIK,

ki bo 22. marca 2023, od 9.30 do 10.30 ure,

v prostorih vrtca.

Namenjen je vsem otrokom, ki vrtca še ne obiskujejo in njihovim staršem, ki želijo dobiti informacije o življenju v našem vrtcu!

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vprašanja, ki se vam porajajo ob vpisu otroka v vrtec.

Vabljeni!

Kulturni dan

Slovenci vse od leta 1945 obeležujemo 8. februar, dan Prešernove smrti, za osrednji slovenski kulturni praznik. Vsako leto se poklonimo našemu največjemu pesniku – Francetu Prešerenu. Zavedamo se, da je pisanje pesmi in zavzemanje za slovensko besedo še kako pomembno za slovenski narod. Letos smo se odločili, da ga malo popestrimo, zato smo v goste povabili našo sokrajanko, pisateljico, pesnico in vsestransko umetnico Aljo Furlan.  

Kulturni dan smo namenili njenim knjigam, ki so jih učenci med letom prebirali, se o njih pogovarjali ter ustvarjali.  Gospa Alja Furlan je za učence pripravila zanimivi šolski uri. Najprej je sebe in svoja dela predstavila predmetni stopnji, naslednjo uro pa še razredni stopnji. Učenci razredne stopnje so uživali tudi v njenem pripovedovanju zgodbe s pomočjo Kamišibaja.  

Po srečanju s pisateljico so učenci odšli v razrede, kjer so nadaljevali z delom.  

Kako je potekal naš dan, si lahko ogledate v GALERIJI 

Dostopnost