Skoči na glavno vsebino

KULTURNI DAN v Ajdovščini

V petek, 8. 12. 2023, so se učenci predmetne stopnje v okviru kulturnega dneva dejavnosti odpravili v Ajdovščino. Ogledali so si predstavo in izvir Hublja. Gledališče in MPZ OŠ Danila Lokarja Ajdovščina sta predstavila glasbeno predstavo, ustvarjeno po knjižni predlogi Antoina de Saint-Exuperyja, Mali princ. Nastopalo oziroma sodelovalo je več kot 60 učencev. Za njihovo odlično izvedbo jih je polna dvorana obiskovalcev različnih šol z nami vred nagradila z velikim aplavzom. K sreči je vreme zdržalo in ni deževalo, tako da smo se po predstavi lahko sprehodili še do izvira Hublja. Le-ta se je po teh deževnih dneh pokazal v vsej svoji lepoti. Utrinke si lahko pogledate v galeriji.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Projektni teden zdravja smo zaključili z dejavnostmi v okviru dneva slovenske hrane, v katerem smo kot vsako leto obeležili tradicionalni slovenski zajtrk. Vsa živila so bila nabavljena v goriški regiji in na Krasu: kruh v pekarni Vintola, maslo in mleko v mlekarni Planika, jabolka na kmetiji Smodin na Vogrskem, med pa pri čebelarstvu Furlani iz Volčjega grada.

Tudi letos smo učenci od 6. do 9. razreda pripravljali zdrave jedi: učenci 6. razreda so pripravljali sokove iz svežega sadja, učenci 7. razreda zdrave namaze, učenci 8. razreda so spekli odličen pirin, zeliščni in proseni kruh, učenci 9. razreda pa so pripravili zdrave slaščice. Pri pripravi zdravih jedi so se nam letos pridružili še učenci 4. in 5. razreda, ki so pripravili okusne palačinke iz polnozrnate moke in pito iz domačih jabolk. Učenci prve triade pa so ob ogledu prav posebne oddaje o ribiču Pepetu, ki je bila namenjena današnjemu dnevu, in ob poslušanju pravljice, pridno ustvarjali.

Vsi učenci naše šole smo se 5. šolsko uro zbrali pod devetletko na degustaciji.

Ob tem se iskreno zahvaljujemo gospem Branki Čehovin, Nevenki Rojc in Dragici Vidmar za pomoč pri pripravi okusnih in zdravih jedi in zdravih napitkov.

GALERIJA

PREDPRAZNIČNI BAZAR

V četrtek, 30. 11. 2023 smo v telovadnici naše šole organizirali predpraznični bazar. Obiskovalci so najprej prisluhnili kulturnemu programu s številnimi točkami, nato pa so na stojnicah zase izbrali izdelke, ki so nastali v okviru tehniškega dne Ustvarjamo skupaj. Nekaj izdelkov pa je še vedno na voljo v šoli. Vabljeni k nakupu.

Prisrčna hvala vsem, ki ste z nakupom prispevali v šolski sklad. Zbrali smo 2.596,00 €.

Zahvaliti se moramo tudi vam, učenci ter vsem zunanjim sodelavcem, ki ste nam podarili svoj čas in izkušnje ter z nami ustvarili pestro paleto zanimivih in uporabnih izdelkov.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v naši spletni galeriji.

SREČANJE V POBRATENEM ZAGRAJU

Tudi letos smo se odzvali vabilu občine Zagraj in tamkajšnje osnovne šole ter jih  v torek, 21. 11. 2023 obiskali. Toplemu sprejemu in dobrodošlici predstavnikov občine ter šole je sledil kulturni program. Petošolci iz Zagraja so nas nam z besedo, gibom in simboličnimi darili orisali pomen in vrednost medsebojnega povezovanja ter prijateljstva, mi pa smo jih razveselili z glasbenima točkama ter jim prav tako izročili lastnoročno izdelana darilca. V nadaljevanju smo družno spoznavali vlogo mirovnikov in iz lesa izdelali vsak svoj leseni kipec.

Prijetno druženje smo sklenili v športnem duhu – s skupnimi igrami na igrišču, v katerih smo se še bolj sprostili, spoznavali in spletali prijateljstva.  Vrnili smo se veselo razpoloženi, predvsem pa bogatejši za dragoceno izkušnjo.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

TEDEN DEJAVNOSTI

Zdrav duh v zdravem telesu in še pridne roke povrh. Tako nekako bi lahko strnili dogajanje v tem tednu na OŠ Branik. Da je povezljivost vsebin in dejavnosti v vseh smereh bila dobra in zaželena, so potrdili učenci, ki so v tem tednu pri vseh dejavnostih z veseljem sodelovali. Tako so en dan v tednu imeli prijeten pohod po okoliških naseljih (npr. v ponedeljek so učenci 5. in 8. razreda skupaj odšli na Preserje in Brje, v torek 4., 6. in 9. …). Tekom tedna so učenci imeli različne dejavnosti. Ker otroci odraščajo in se srečujejo z različnimi razvojnimi izzivi, pa tudi s stiskami, so strokovne delavke ZD Nova Gorica z različnimi delavnicami učencem predstavile postopke oživljanja, jih seznanile z nevarnostmi uporabe energijskih pijač, o tehnikah sproščanja ter o odraščanju ipd. Ena poglavitnih idej tedna dejavnosti je sodelovalno okolje in spodbujanje empatije. Da učenci slišijo o teh temah tudi iz drugih ust, je MC Nova Gorica pripravil delavnice in socialne igre na teme medsebojnih povezanosti, primerni komunikaciji itd. Pereča problematika mladih je uporaba elektronskih cigaret in cigaret. Uporaba t. i. uparjevalnikov je v porastu med mladimi in najbolj ranljiva skupina so učenci, ki se še ne zavedajo nevarnosti pri uporabi, zato so učencem te predstavili delavci zavoda NoExcuse. Da bo izbira poklica oz. nadaljnjega izobraževanja za zaključne razrede lažja, pa so z delavnicami in predavanjem poskrbeli strokovni delavci Ljudske univerze Nova Gorica. Učenci prvega triletja pa so se med tem tudi računalniško opismenjevali.

Zagotovo je bila češnja na torti izvedba četrtkovih delavnic. Učitelji, lokalni obrtniki in entuziasti smo jih skupno pripravili že tretjič. Učencem zelo ustreza takšno medgeneracijsko sodelovanje, saj se učijo drugi od drugih. Na posamezni delavnici je bil vsaj en učenec iz vsakega razreda, tako da so se lahko »mlajši« zgledovali po »starejših«. Različnih delavnic smo imeli kar enajst. Od izdelave »punčk« z go. Marinko Colja, peke piškotov z go. Branko Čehovin in g. Markom Martelancem, izdelkov iz voska z gospodom Borisom Birso do izdelave adventnih venčkov z gospo Tjašo Furlan. Izdelovali so tudi čudovite izdelke iz gline z go. Dragico Vidmar, mazila z go. Ingrid Tadič Markočič in Andrejo Mezinec ter sušili sadje in izdelali domače čaje z go. Nevenko Rojc. Braniška dolina je med drugim znana po izjemnih lesarskih mojstrih. Pod budnim očesom le-teh, so učenci izdelovali pručke v delavnici gospoda Igorja Birse, okrasnih lesene smrečice z g. Matjažem Klanjškom in kocke Soma z g. Blažem Ukmarjem. Učenci so tako pridobili vpogled v pomen sodelovanja in se zavzeto preizkusili v različnih veščinah. Rdeča nit dneva (in v različnih merah celega tedna) so bile ročne spretnost, trajnost, recikliranje, estetika. Učenci so namreč uporabljali pretežno materiale in surovine iz lokalnega okolja. Povemo vam tudi skrivnost: izdelke boste lahko videli – in si jih zaželeli, na tradicionalnem bazarju 30. 11. 2023.

Teden smo zaključili s petkovim tradicionalnim zajtrkom, ki smo ponesli na višji nivo. Čez dan so imeli učenci namreč delavnice izdelovanja zdravih, pretežno lokalnih dobrot. Čez dan smo izdelovali različne namaze, palačinke, domač kruh z zelišči, izdelovali sokove, pekli pito itd. Pri tem so nam znova prijazno pomagale in svetovale gospe: Branka Čehovin, Nevenka Rojc in Dragica Vidmar. Dan smo zaključili z medrazrednimi degustacijami. Bilo je zelo okusno in predvsem zdravo. Še več, v bistvu je kuhinja čez cel teden kuhala tradicionalne slovensko hrano – vsa kosila so vsebovala tradicionalne primorske jedi. Odlično!

Učenci so tako čez pretekli teden prikazovali primer dobre prakse medgeneracijskega sodelovanja. S svojo srčnostjo in delovno vnemo so dokaz, da pri nas omenjene vrednote niso le fraze na plakatih, ampak jih živimo vsak dan.

Prihajajoči dogodki

Orodna vrstica za dostopnost