Skoči na glavno vsebino

KULTURNO POPOTOVANJE OB DNEVU KULTURE

Kultura nas povezuje in bogati. To smo  v petek, 7. 2. 2020, pred slovenskim kulturnim praznikom čutili tudi na naši šoli, ko smo pogled uprli v kulturno zakladnico Branika. Le tej smo posvetili kulturni dan, ki smo ga naslovili »Kulturno – zgodovinski pogled na Branik«.  Združili smo moči in v devetih delavnicah  raziskovali zaselke in priimke, pomembne vaščane, šege in običaje našega kraja, vaško narečje, šolanje nekoč, stavbno dediščino ter ustno izročilo.

Na šoli je vladalo vedro in ustvarjalno vzdušje, iz kuhinje pa je omamno dišalo po jedeh, ki so jih nekoč pripravljale braniške babice in prababice. Naše dejavnosti so popestrili tudi starejši krajani, ki so z zanosom in iskrivostjo pripovedovali o življenju nekoč. Še posebej nas je navdihovalo druženje in raziskovanje  v delavnicah izven šole. Obiskali smo cerkev sv. Martina in občudovali njeno znamenito fresko. Pot nas je vodila v Pekel, katerega ime izvira iz hudomušne pripovedke. Tam smo si si ogledali največji mlin v Evropi.

Rezultati kulturnega dne so vidni na razstavi v šolski avli. Ogledate si lahko maketo stare braniške hiše, zemljevid z imeni zaselkov in značilnimi priimki, našo umetniško poustvaritev freske Mrtvaški ples, slovarčke narečnih besed in zapise duhovitih zgodb v narečju. Predstavili smo kratko zgodovino šolstva in šolske stavbe ter zapise s pavjimi peresi. Nastali so tudi video posnetki, ki prikazujejo značilnosti našega kraja, in slikanica pripovedke Vragov jez v Braniku.

Dan smo zaključili  očarani nad obilno in pestro zapuščino Branika ter bogatejši, ker smo jo družno odkrivali in ozaveščali. Odslej bomo znali domači kraj še bolj ceniti in negovati njegove zaklade.

GALERIJA

Dostopnost