Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 7. 10. 2021, smo se šestošolci in sedmošolci odpravili v Ljubljano na kulturni dan. Nikakor nismo dovolili, da bi nam kislo vreme pokvarilo vzdušje, zato smo že zjutraj na avtobusu glasno prepevali in se smejali. Učitelje in šoferja smo dodobra zbudili že takoj, ko smo zavili na avtocesto. Pot je potekala mirno in hitro, zato smo si lahko privoščili postanek in malico na Lomu. Ob 10.00 nas je šofer odložil pri parku Tivoli, blizu Narodne galerije.

V Narodni galeriji nas je pričakala vodička, ki nas je popeljala v svet modernističnega slikarja in grafika Zorana Mušiča. Umetnik nam je lahko še posebej blizu, saj je bil rojen v Bukovici. Slikal je krajine, portrete in avtoportrete, motive pa je navezoval na Kras.

V tehniki grafike smo se v delavnici preizkusili tudi sami. Z iglo smo vrezovali v uporabljeno zgoščenko (CD), površino namazali s črnilom in motiv odtisnili na bel papir. Nastale so prave umetnine!

Po umetniškem udejstvovanju nas je že precej grabila lakota, zato smo se s strumnim korakom sprehodili do Prešernovega trga, kjer smo v spremstvu golobov pojedli »kosilo«, nekaj mrvic pa smo pustili tudi njim.

Odpravili smo se na Kongresni trg, v Hišo iluzij. Oh, kako smo se zabavali! Posedeli smo na stropu »narobe kopalnice«, sestavljali smo nemogoče puzle, ležali na postelji z žeblji, se zavrteli v vortex tunelu, naredili selfie s kalejdoskopom, vstopili v ames sobo in se za nekaj trenutkov povečali/pomanjšali, zaplesali v disco sobi z ogledali, poskušali odkleniti nemogoče zaklenjena vrata in pozirali pred smešnimi ogledali.

Avtobus za Branik nas je pred 13. uro že čakal na Kongresnem trgu, mi pa bi še kar ostali!

Učitelji so si na poti domov želeli, da bi na avtobusu učenci vsaj malo zadremali, vendar nam je obisk Ljubljane dolil dvojno dozo energije. Povratek v Branik je bil kmalu po 15. uri. Komaj smo čakali, da staršem poročamo o naših dogodivščinah. Ljubljano bomo vsekakor še obiskali!

GALERIJA

Dostopnost