Skoči na glavno vsebino

Čarobni mesec december je bil mesec praznovanj in ni naključje, da ravno v tem prazničnem času praznuje tudi naša domovina. V pravljičnem času, ko so dovoljene sanje, kjer je vse mogoče in kjer vedno zmaga dobro nad zlim, Slovenci praznujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

“Vsaka domovina ima svoje nebo in svojo reko in goro, vsaka domovina ima svojo besedo, kdor jo razume, ve: TU SEM DOMA.”

S temi verzi je pred davnimi leti slovenska mladinska pesnica Milena Batič sporočila ljudem, kaj ji pomeni domovina. Tudi naša Slovenija ima svoje nebo, reke in gore ter svoj jezik. Vse to smo Slovenci pridobili v samostojni Sloveniji pred več kot tridesetimi leti.

Spomnili smo se 26. decembra 1990, ko so razglasili rezultate volitev o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Tem volitvam pravimo tudi plebiscit ali ljudsko glasovanje. Na volitve so lahko šli vsi polnoletni državljani Slovenije.

Ker pa učenci verjetno še nimamo pravega občutka, kaj pomeni voliti (saj še nismo polnoletni), smo tokrat imeli možnost izkusiti utrip volitev, tako da smo v nagradni igri svoje odgovore vrgli v volilno skrinjico in nato je sledil žreb. Nagrado je prinesel trem učencem, Kevinu, Taji in Maju.

Sledil je še bogat kulturni program, ki nas je s skupno pesmijo popeljal v najlepše in seveda zaslužene počitnice. Pesem Božični čas, ki smo jo vsi učenci zapeli, je posnela učiteljica Erika, ogledaš si jo lahko TUKAJ!

Ostale foto utrinke najdeš v GALERIJI.

 

 

Dostopnost