Skoči na glavno vsebino

Februar, mesec krofov, pustovanja, letos pa tudi že skoraj spomladanskega prebujanja, je bil na naši šoli mesec poln dogajanja.

Ko smo se po počitnicah vrnili v šolske klopi, nas je proti koncu tedna v zgornji avli čakala razstava z imenom »Maske po svetu« pod mentorstvom učiteljice Katarine Čotar. V vitrini so plakati, na katerih so opisana in s fotografijami ponazorjena največja slovenska pustovanja: Kurentovanje na Ptuju, Škoromatija v Brkinih, Pust v Cerknici, Laufarija v Cerknem ter Liški pustje iz Liga na Kanalskem Kolovratu. Omenjena so tudi največja pustovanja in karnevali po svetu (Benetke, Rio de Janeiro) ter ostala praznovanja, ki vključujejo šemljenje (Día de muertos v Mehiki in Halloween v Ameriki).

V sklopu Beneškega karnevala (Italija) so nekatere učenke okrasile in pobarvale iz mavca narejene tradicionalne pustne maske, v sklopu Día de muertos (Dan mrtvih), ki ga v Mehiki praznujejo 2. novembra, pa so učenke pri interesni dejavnosti Španščina izdelale tako imenovane »calaveritas« oz. pisane lobanjice, ki smo jih lahko spoznali v animiranem filmu Coco. Ostale razstavljene maske so učenci prinesli od doma, največ je seveda takih, ki bi jih američani nadeli za Noč čarovnic, mi pa za pusta. Presenetljivo veliko število pa je tudi beneških mask, od najmanjših magnetkov, do veličastnih svetlečih obraznih mask.

Dobršen del razstave letos pokrivajo Liški pustje: na odrčku pri stopnicah je postavljen 2,3 m visok Pust, njegova glava tehta kar 8 kg! Zraven sedi Žena, ki nosi moža v košu, spredaj pa sta glavi mladoporočencev s pisanima klobukoma. Vse like so nam za časa razstave prijazno posodili Etnološko društvo “Liški pustje” Kanal ob Soči, ki so nas za presenečenje obiskali tudi na pusti torek. Njihovi zvonci so bili tako glasni, da so iz Branika prav zagotovo dokončno pregnali zimo.

Iskrena zahvala gre g. Dejanu Žnidarčiču, predsedniku društva »Liški pustje«, ki nam je posodil pustne like, pripeljal puste na obisk in nam povedal nekaj besed o izdelovanju tradicionalnih liških mask.

Katarina Čotar

Pust na razredni stopnji

Pustne maske so tudi letos pričarale prav posebno vzdušje na razredni stopnji. Pouk smo popestrili z obiskom Liških pustje, nato pa se, kot je navada, odpravili po Braniku in prinašali pomladno radost in upanje. Našemljenim učencem pa smo se s pustno masko pridružili tudi učitelji, ki smo nakazovali, da se pomlad prebuja in je potrebno prebujene rožice lepo negovati.

Maro Curk

Šolski ples

Učenci 9. razreda so organizirali pustni šolski ples, namenjen učencem od 6. do 9. razreda. Da pa nismo samo plesali, so poskrbeli z različnimi izzivi – limbo ples, ples s stoli ter izbor najlepše maske. Seveda pa niso manjkale štraube in obilo dobre volje. Imeli smo se super! 

Januša Stibilj

Nekaj utrinkov pustovanja si lahko ogledate v naši spletni galeriji.

Dostopnost