Skoči na glavno vsebino

ČETRTI DAN

Zakorakali smo v zadnji dan. Vreme nam je danes naklonjeno, zato smo jo mahnili v gozd.

Tu je potekala prava šola preživetja v naravi s pridobivanjem taborniških veščin. Iz vrvi, šotorskega platna in vsega, kar ponuja narava, smo izdelali bivak ter ga opremili z vsem pripadajočim – kuriščem, zastavo, ograjo… Naloga je zahtevala od nas veliko sodelovanja, iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Učitelji so pohvalili naše mojstrovine in tudi sami smo bili nanje ponosni.

Popoldne pa skok na bazen in še poslednje priprave pred petkovo bitko za plavalna priznanja.

Tako se naša petdnevna dogodivščina počasi izteka. Misli že bežijo domov in po večerji nas čaka najslajše opravilo – pripravljanje prtljage. Potem pa še, kar zadnjemu večeru definitivno pritiče, skupna zabava z našimi sostanovalci iz OŠ Dušana Bordona iz Semedele.

Starši, jutri nas pričakujte okrog 14.30 na šolskem parkirišču.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

TRETJI DAN

Zjutraj nam je še ponagajal dež, a se je kmalu poslovil. Zaradi mokrih tal, žal, tudi danes nismo mogli v naravo, kar pa ni pokvarilo pozitivnega vzdušja in prešernega razpoloženja.

Dopoldan, kot vsak dan, obvezna smer – bazen. Pri plavanju smo iz ure v uro boljši, poguma in energije imamo še dovolj, spodbujamo se med seboj ter se veselimo lastnega napredka in napredka sošolcev.

Popoldan je mineval v znamenju likovnega ustvarjanja. Prepustili smo se domišljiji in ročnim spretnostim ter iz odpadne embalaže s skupnimi močmi izdelali prikupnega »Smetka«.

Nato smo se preizkusili v oblikovanju fotozgodbe. Vklopili smo male sive celice, zagrizeno iskali ideje, izbrali najizvirnejšo, potem pa se zakopali v skupinsko risanje. Odlično nam je šlo.

Zvečer je prinesel obilico sprostitve in zabave. V naši »kamri« smo se zleknili v sedalne vreče, počivali in uživali ob ogledu filma.

Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

DRUGI DAN

Cerkno je bilo zjutraj odeto v meglo in sivino oblakov, ki niso obetali dobrega. Zaskrbljeno smo pogledovali v nebo in ugibali, ali nam bo dež prizanesel. A to se ni zgodilo, zato smo morali pozabiti na pričakovano gozdno pustolovščino ter dopoldan preživeti v domu.

Najprej smo se spoprijeli s skupinskimi sodelovalnimi izzivi, med drugim s tekom celotne skupine na enem paru smuči. Ja, prav ste prebrali, seveda ne zunaj, ampak v najljubšem prostoru – domski »kamri«. Z usklajenim delovanjem vseh članov skupine smo bili nalogi po nekaj poskusih kos ter poželi pohvale. Nato smo se preizkusili v vlogi gradbenikov – iz lesenih deščic smo gradili mostove in stolpe. In že je zadišalo po kosilu.

Popoldne smo odhiteli novim plavalnim podvigom naproti. Pod taktirko učiteljev Marka in Roka pridno vadimo in pilimo plavalne tehnike in ker se zelo trudimo, ostane nekaj časa tudi za igre v vodi, namakanje v džakuziju in nam najljubše opravilo – skakanje v vodo.

Večer je prinesel srečanje s cerkljansko kulturno dediščino v prostorih društva »Laufarija«.  Tam smo spoznali vseh 25 likov cerkljanskih laufarjev in si napasli oči ter nahranili domišljijo ob njihovih izvirnih kostumih in maskah, ki so v nas zbudile pravi vihar navdušenja in radovednosti. Le to nam je potešil gospod Miha, ki je neumorno odgovarjal na številna vprašanja. Razigrani in nagajivi kot laufarji, smo se vračali v dom.

In torek že jemlje slovo, prav tako naše moči. V objemu lepih doživetij tonemo v spanec.

Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

PRVI DAN

Vožnja z avtobusom je ob petju in klepetu minila kot bi mignil in že nas je pozdravilo malce oblačno Cerkno. A kmalu se nam je nasmehnilo prijetno jesensko sonce in nas spremljalo ves dan.

Po namestitvi v sobah in kosilu smo se židane volje, vedoželjni in polni pričakovanj odpravili na bazen. Učitelji so najprej preverili naše plavalno znanje, nato pa nas razdelili v skupine, v katerih smo že zavzeto nabirali plavalne izkušnje. Na začasno domovanje smo se hitro privadili, v njem se odlično znajdemo in domače počutimo.

Popoldan je minil v raziskovalnem duhu. V  skupinah smo morali s pomočjo fotografij poiskati cerkljanske kulturne znamenitosti. Sodelovanje v skupini, natančno branje navodil, predvsem pa budno opazovanje okolice – vse to zmoremo, zato smo brez težav odkrili manj skrite, pa tudi skrite bisere tega kraja.

Ko se je spustil mrak, pa poslastica dneva – sprehod z lučkami, ki smo se ga nepopisno veselili. Povzpeli smo se na vzpetino Brdce, od koder smo se naužili nočnega pogleda na Cerkno, kopajoče se v lučkah. Učiteljica Simona nas je navdušila in nam potešila domišljijo z legendo o nesrečni graščakovi hčeri.

Po vrnitvi se je iz sob še nekaj časa razlegal živahen klepet, kramljanje, smeh in obujanje dogodivščin.  A spričo napornega dne nas je kmalu premagala utrujenost in obiskal striček spanec.

Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

Dostopnost